Відродження української історії

24 червня 2022 року у селі Коси Куяльницької громади відбулося відкриття першого пам’ятника Мефодію Колісниченко на півдні України.

На свято були запрошені працівник Подільської міської ради Софія Ходюк, директор Куяльницької сільської громади Сергій Паламарчук та його заступник Тетяна Кунаренко, працівники відділу культури та туризму Куяльницької сільської громади Ольга Шапран та Наталія Мокряк, працівники дитячої міської бібліотеки, староста села Коси Валентина Цигуй та дружина відомого письменника, історика, журналіста Богдана Сушинського Антоніна Терентіївна Томкіна-Сушинська, а також були присутні жителі села Коси.

Організаторами свята були: працівники Будинку Культури та бібліотеки села Коси, працівники Куяльницького Центру Культури та Дозвілля, Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленко. До програми свята входило: урочисте відкриття пам’ятника, тематична виставка, перегляд кінострічки “Пекельна хоругва або Різдво Козацьке”.

За концертну програму відповідав колектив Куяльницького Центру Культури та Дозвілля.

Право урочистого відкриття пам’ятнику надавалося директору Кульницької сільської громади Сергію Паламарчуку та старості Косівського старостинського округу Валентині Цигуй.

Пам’ятник цехмайстеру школи лірників Мефодію Колісниченко виготовлений із дерева. Саме в селі Коси в давні часи існувала єдина на півдні України школа лірників.

Мефодій Колісниченко є організатором єдиної музичної школи лірників. Саме він об’єднав талановитий козацький народ, навчав його грі на лірі та українським пісням. Саме Мефодій Колісниченко в ті давні козацькі часи взяв на себе обов’язок берегти українську нематеріальну спадщину та поширювати її серед українців, щоб кожен знав нашу українську пісню.

Дана урочиста подія висвітлена на сторінці Куяльницького Центру Культури та Дозвілля в соціальній мережі Facebook, де можна подивитися відеозапис відкриття.

Прокрутити вгору