Чорнобривці – наш символ, наш оберіг, наше все.

Що ми знаємо про квітку, яка росте у кожному дворі?! Чому вона може допомогти нам справитися з стресами сьогодення?! Чому ми так любимо чорнобривці?!

Але ж звідки вони з’явились на наших землях, щоб пустити глибочезне коріння в українських душах?

Згідно з деякими свідченнями, до Європи їх завезли в 16 столітті з Америки. Індіанці називали чорнобривці магічним провідником: ці дивовижні золотисті квіти нібито допомагали шукати справжнє золото, на яке з таким шаленством накидалися європейці.

Жовтава квітка й неймовірна слава про неї швидко ширились європейським континентом, отримуючи при цьому різні назви. Англійці їх назвали «меріголд» («золото Мері»), німці – «студентська квітка», китайці – «квіткою десяти тисяч років», а українці – чорнобривцями (а ще – оксамитець та повняки).

Наукова назва квітки – Tagetes – походить від імені онука давньоримського бога Юпітера — Тагеса, або Тагета. Цей божественний юнак умів пророкувати майбутнє й передав людству вчення про дивінацію – вміння вгадувати майбутнє за допомогою інтуїції та волі богів. І взагалі, маючи зовнішність хлопця, володів розумом мудреця.

Квітка виправдовує такі надзвичайні легенди про себе, адже дуже потенційна й корисна: заспокоює нервову систему, лікує від стресів, бореться з бактеріями, лікує хвороби підшлункової залози, допомагає при діабеті тощо.

Загалом у світі нараховується 59 видів чорнобривців. В Україні поширені 3 види: чорнобривці прямостійні (Tagetes erecta),  чорнобривці розлогі (Tagetes patula) та чорнобривці вузьколисті (Tagetes tenuifolia).

Але всі ці види об’єднує наша неймовірна й щира любов до них. Чорнобривці завжди нагадують нам рідну матір і рідну Україну.

https://spravjniistoriyi.com.ua/2022/08/12/mahichna-istoriia-chornobryvtsiv/?fbclid=IwY2xjawFOFndleHRuA2FlbQIxMAABHSDrtb9Hj_4gn7kyOMc5JkZ4vxtlm8YuYL19DkGsz3E5DVlj7V03hRu8EA_aem_kZzL-Ocl2bFy0iF1EfTSIw

Прокрутити вгору