“Розбійницькі пристрасті в нестоїтському урочищі”

Нестоїтський старостат пишаються своїм краєм. Гордиться тим, що перший туристичний маршрут в Куяльницькій громаді пролягає через одне з найстаріших  сіл на мапі  Подільщини.

А знайомство з головним селом   починається   біля славнозвісної скульптури Діда Пастуха, який  є візитівкою Нестоїти.

Величний Дід-Пастух ніби охороняє подорожніх і нагадує їм не зупинятися на цьому місці надовго. За народними переказами, в глибокій долині, де розкинулося село, колись були густі ліси, де водилися розбійники. Подорожні чумаки часто зупинялися тут на відпочинок, але з лісових хащ на них нападали бандити.  Тут можна було лишитися не тільки пожитків, але й життя. Саме тому місцеві люди передавали з покоління в покоління попередження: «Тут не стояти». Від цього вислову, за однією з  відомих легенд, і походить, власне,  назва села.

І в наш час, в Нестоїтському урочищі   іноді вирують «розбійницькі пристрасті». На подорожуючих нападають «розбійники», їх «б’ють та грабують». Атмосферу історичності цієї місцевості залюбки створюють працівники культури, або школярі місцевої школи, проводячи  міні- реконструкцію  «Розбійники пристрасті в Нестоїтському  урочищі» для груп туристів.

За традицією, після «нападу розбійників» туристів визволяють  працівники культури, які радо знайомлять гостей  з історією села та місцевими легендами, частують просто неба традиційними козацькими стравами: кулішом, духмяною кашею, звареною на вогнищі та наваристим узваром.

Туристичний маршрут продовжується у шкільному краєзнавчому музеї експонати, якого щиро захоплюють,  не оминають  гості і  садибу пана Юревича та його мисливський будинок. Вражає туристів своєю красою і  один з найстаріших храмів Подільщини – храм Успіння Пресвятої Богородиці з пам’ятною могильною скульптурою на території храму  колишньому священнослужителю. А на сільському  кладовищі  і досі можна знайти  старовинні могильні  хрести. Треба тільки мати бажання зануритися в часі і пізнати його.

На згадку про екскурсію можна взяти календарик з фотографією скульптури “Дід Пастух” і буклет про історичні пам’ятки Подільщини, підготовлений краєзнавчим відділом бібліотеки..

Прокрутити вгору