“Коли нивочці, кінець, Будемо плести вінець”. Обжинкові звичаї.

Вшануємо хліб як одвічну цінність українського народу, символ життя та оберіг української землі.

З покон віку наши предки жали, молотили, мололи, пекли і… їли смачний хліб із медом

А  зануритися в атмосферу обжинокових звичаїв,  дізнаютися більше про життя і працю наших пращурів-землеробів та відкрити для себе багато нового  можно переглянувши відеоролик, в головних ролях якого   аматори, прості селяни та  працівники  культури  Куяльницької громади.

Як молилися Богу  та в’язали снопи…  як молотили цепами та мололи на ручних жорнах… про що співали і мріяли…  

ЗАЖИНКИ

Коли жито, ячмінь і пшениця дозріють, то господиня бере, бувало, хліб-сіль і громичну свічку та йде в поле зажинати ниву; вона жне серпом першій сніп пашні, несе його додому і, як де ведеться, — в одних місцевостях ставлять той сніп на покуття під образами, а в інших — у стодолі, де він стоїть аж до кінця молотьби Пізніше цей сніп обмолочують окремо й зерна з нього святять у церкві, а перед засівом змішують їх із на­сінням. Соломою з першого снопа загодовують корів, щоб не хворіли. Часом зажинки робилися в присутності священиса.

ЖНИВА

Колись, та не так і давно, з півстоліття тому, єдиними зна­ряддями для збирання хліба були серп і коса. Комбайни в Ук­раїні з’явилися лише в тридцятих роках нашого століття.

Отож, за тиждень після «Петра» в Україні починалися жни­ва, на полі з’являлися люди в широких білих штанях, у полот­няних сорочках, з мантачками за поясом і з косами в руках, — косарі; вони вдаряли своїм гострим знаряддям по сухих стеблах дозрілого хліба, й довгий рівний покіс, як простелений руш­ник, лягав стрічкою за кожною косою.

ОБЖИНКИ

Жнива скінчилися. Поля густо вкриті копами. Високі навантажені гарби, ритмічно поскрипуючи, везуть урожай з поля додому. В той день, як скінчили жнива, дожали останню ниву, кенці ходять по полю, збирають колоски, плетуть один спільний івінок з того колосся і співають:

Кінець нивочці, кінець, Будемо плести вінець . До вашої уваги реконструкція старовинного обряду обжинок, який раніше відбувався в українському селі.  Відчуйте атмосферу української народної культури та традицій, що допомагає зберігати і розвивати українську культурну спадщину.

https://www.youtube.com/watch?v=zcT8yAWs4xY

Прокрутити вгору